Werking bestuur

Deze pagina bevat informatie over de werking van de gemeente, het OCMW, de provincie en de districten. Daarbij richten we ons onder meer op:

  • de installatie van de verschillende bestuursorganen;
  • hun bevoegdheden;
  • de beraadslaging en stemming;
  • de mandaten.

We besteden ook aandacht aan specifieke thema’s zoals structurele onbestuurbaarheid, openbaarheid van bestuur en de verschillende vormen van burgerparticipatie.

Nieuws & Artikels

Meer lezen

Handvaten voor lokale besturen om gemeentelijke administratieve sancties toe te passen voor beperkte snelheidsovertredingen

Hoe kunnen lokale besturen gemeentelijke administratieve sancties toepassen voor beperkte snelheidsovertredingen? In deze FAQ delen we onze inzichten naar aanleiding van de behandeling van een klachtendossier in het kader van het algemeen bestuurlijk toezicht.

Publicatiedatum
maandag 24 januari 2022
Meer lezen
Meer lezen

Is jouw bestuur klaar om gelinkt te publiceren?

Lokale besturen moeten vanaf 30 juni 2021 bepaalde agenda’s, besluiten, besluitenlijsten en notulen gelinkt publiceren via hun eigen notuleringsoftware of via ‘Gelinkt Notuleren’.

Het programma ‘Lokale Besluiten als Gelinkte Open Data’ (LBLOD) van ABB helpt lokale besturen de omslag te maken naar een gelinkte bekendmakingsmethode.  

Publicatiedatum
maandag 20 december 2021
Meer lezen
Meer lezen

COVID-19: aangepaste richtlijnen begrafenisondernemers en crematoria (update)

De richtlijnen voor de begrafenisondernemers en crematoria wijzigen. De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 6 jaar.

Publicatiedatum
maandag 6 december 2021
Meer lezen

Recente FAQ's