BBC: Strategisch en financieel beleid

Op deze pagina's vind je:

  • essentiële gegevens over de financiële situatie van de Vlaamse lokale besturen, mogelijkheden om zelf rapporten hierover samen te stellen én een nota "BBC voor beginners".
  • ondersteunende documenten voor diegene die zich in BBC willen verdiepen.
  • enkele pagina's, voor de lokale besturen, voor hun rapportering aan de Vlaamse overheid.

Wil je op hoogte blijven van het BBC-nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Bekijk ook de voorbije edities van de nieuwsbrief.

Nieuws & artikels

Meer lezen

Ontdek de nieuwe BBC-analysetool

Met de BBC-analysetool stellen we de data uit de beleids- en beheerscyclus open voor het publiek. Uitgaven en ontvangsten, cijfers per inwoner of de autofinancieringsmarge: je vindt het allemaal eenvoudig terug! Ook de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties kan je uitspitten in deze tool. Hoeveel bedraagt de dotatie aan de politiezone? Zijn er veel financiële schulden? Welke belastingen int een gemeente? Je krijgt meteen een antwoord op je vragen via snelkeuze-knoppen. Filter de data naar eigen wens en bekijk de gegevens vanuit verschillende invalshoeken.

Publicatiedatum
woensdag 10 november 2021
Meer lezen
Meer lezen

Nieuwe analyse over de kwaliteit van de aangepaste meerjarenplannen 2020-2025

Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) analyseerde voor de 2de keer de kwaliteit van de gemeentelijke meerjarenplannen. Het toetste die aan 22 indicatoren.

Bekijk het resultaat van de analyse (pdf)

Publicatiedatum
donderdag 24 juni 2021
Meer lezen
Meer lezen

Bekijk de financiële situatie van je gemeente vanaf nu op de kaart

Geeft jouw lokaal bestuur meer of minder uit in vergelijking met andere lokale besturen in Vlaanderen? Kleurt je grondgebied lichter of donkerder op de kaart van de ontvangsten?

In de BBC-toepassing ‘financieel profiel lokaal bestuur’ krijg je niet alleen inzicht in de uitgaven en ontvangsten maar ook in het financieel evenwicht en de schulden van lokale besturen.

Publicatiedatum
maandag 25 januari 2021
Meer lezen

Recente FAQ's