BBC: Strategisch en financieel beleid

Op deze pagina's vind je:

  • essentiële gegevens over de financiële situatie van de Vlaamse lokale besturen, mogelijkheden om zelf rapporten hierover samen te stellen én een nota "BBC voor beginners".
  • ondersteunende documenten voor diegene die zich in BBC willen verdiepen.
  • enkele pagina's, voor de lokale besturen, voor hun rapportering aan de Vlaamse overheid.

Wil je op hoogte blijven van het BBC-nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Bekijk ook de voorbije edities van de nieuwsbrief.

Nieuws & artikels

Meer lezen

Een BBC-videoreeks voor gemeenteraadsleden

Een bekende uitspraak van Amerikaans president Joe Biden luidt: “Zeg me niet wat je belangrijk vindt, maar laat me jouw begroting zien én ik zal jou vertellen wat je belangrijk vindt.” In dat kader willen we alle koudwatervrees van gemeenteraadsleden wegnemen om met de rapporten van de beleids-en beheerscyclus aan de slag te gaan.

Publicatiedatum
maandag 16 mei 2022
Meer lezen
Meer lezen

Gemeenten geven meer uit (aan personeel), maar blijven financieel gezond

De nieuwe ramingen van meerjarenplannen van de 300 Vlaamse gemeenten tonen niet direct redenen tot ongerustheid. Dat blijkt uit de analyse van het Agentschap Binnenlands Bestuur naar aanleiding van de nieuwe meerjarenplannen.

Publicatiedatum
dinsdag 8 februari 2022
Meer lezen
Meer lezen

Ontdek de nieuwe BBC-analysetool

Met de BBC-analysetool stellen we de data uit de beleids- en beheerscyclus open voor het publiek. Uitgaven en ontvangsten, cijfers per inwoner of de autofinancieringsmarge: je vindt het allemaal eenvoudig terug! Ook de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties kan je uitspitten in deze tool. Hoeveel bedraagt de dotatie aan de politiezone? Zijn er veel financiële schulden? Welke belastingen int een gemeente? Je krijgt meteen een antwoord op je vragen via snelkeuze-knoppen. Filter de data naar eigen wens en bekijk de gegevens vanuit verschillende invalshoeken.

Publicatiedatum
woensdag 10 november 2021
Meer lezen

Recente FAQ's