Print

Fusie van gemeenten

De Vlaamse Regering moedigt gemeenten aan om vrijwillig te fusioneren. Dit kadert in het streven naar sterke lokale besturen. Schaalvergroting van gemeenten door samenvoeging is een manier om dat te realiseren.

Om gemeenten die wensen te fusioneren op 1 januari 2019 maximaal te ondersteunen, werden volgende stimuleringsinitiatieven genomen:

Ondertussen zijn 15 besturen in een traject van vrijwillige fusie gestapt:

  1. Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek (Oudsbergen) (samen 23.375 inwoners - fusiewebsite)
  2. Kruishoutem en Zingem (Kruisem) (samen 15.580 inwoners - fusiewebsite)
  3. Aalter en Knesselare (Aalter) (samen 28.563 inwoners - fusiewebsite)
  4. Overpelt en Neerpelt (Pelt) (samen 32.378 inwoners - fusiewebsite)
  5. Deinze en Nevele (Deinze) (samen 43.016 inwoners - fusiewebsite)
  6. Puurs en Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) (samen 25.602 inwoners - fusiewebsite)
  7. Lovendegem, Waarschoot en Zomergem (samen 25.812 inwoners - fusiewebsite)

Nieuws & Artikels

Meer lezen

Fusienieuws!

Na de principiële beslissingen tot fusie door de gemeenteraden van Puurs en Sint-Amands op 18 september en van Lovendegem, Zomergem en Waarschoot op 28 september staat de teller al op 7 fusietrajecten. Ondertussen hebben de gemeenteraden van Aalter en Knesselare, als tweede fusie na Oudsbergen, op 11 oktober hun definitieve goedkeuring gehecht aan het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging, waarin ze opteren voor Aalter als naam voor de nieuwe gemeente.

Meer lezen
Meer lezen

BinnenBand: themanummer vrijwillige fusies

Vrijwillige fusies zijn een hot topic bij de lokale besturen. Het nieuwe themanummer van de BinnenBand informeert je  over een brede waaier van elementen die van belang zijn bij fusies.

We laten daarbij enkele hoofdrolspelers in het veld van de lokale besturen en pioniers in de lopende fusietrajecten aan het woord.

Meer lezen
Meer lezen

Fusienieuws!

De gemeenteraden van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben op maandag 26 juni 2017 als eerste besturen in Vlaanderen definitief beslist om tot een vrijwillige fusie over te gaan. Op diezelfde dag werd het formele startschot gegeven voor een fusietraject in Neerpelt en Overpelt.

Meer lezen