Studienamiddag 'Lokaal bestuur door een academische bril' - editie 2021

Op 9 december 2021 organiseerde het Agentschap Binnenlands Bestuur opnieuw een online studienamiddag over inspirerend academisch onderzoek rond de werking van lokale besturen. 

Dit stond op het programma.

Seminar door Ben Derudder, professor Stedelijke Studies aan het Instituut voor de overheid, over regiovorming en de complexe zoektocht naar het juiste schaalniveau

Eén van de hoekstenen van de ‘interne’ Vlaamse staatshervorming is de afbakening van de referentieregio’s. Deze referentieregio’s moeten een systematisch(er) kader bieden voor intergemeentelijke samenwerking en op die manier letterlijk ruimte maken voor meer coherentie en diepgang binnen die samenwerking. Maar wat zijn regio’s? Waarom en wanneer vormen ze een betekenisvol en nuttig bestuurlijk concept?

Professor Ben Derudder beantwoordde die vragen op basis van wetenschappelijke literatuur over regio’s en ging dieper in op:

  • de complexe zoektocht naar het juiste schaalniveau voor regiovorming;
  • relevante beleidsthema’s op dat schaalniveau;
  • de concrete bestuurlijke vertaling ervan.

Hij illustreerde dit met succesvolle voorbeelden van regionale samenwerking uit het buitenland en een analyse van de uitdagingen verbonden met de werking van de vervoer- en woonregio’s. Bekijk de presentatie van Ben Derudder.

Presentatie van masterproeven door 3 laureaten en uitreiking Scriptieprijs Binnenlands Bestuur Guido Decoster

Het agentschap reikte tijdens de studienamiddag de jaarlijkse Scriptieprijs Binnenlands Bestuur Guido Decoster uit aan de beste masterproef over binnenlands bestuur of lokale democratie. 

Winnaar Jana Vandeputte, tweede laureaat Raf Reuse en derde laureaat Willem Goutry stelden hun onderzoek voor.

Bekijk alle toegelaten masterproeven.