Print

Oproep aan lokale besturen: neem deel aan de publieke review van semantische datamodellen

We zijn zover! De eerste semantische datamodellen rollen van onze ontwerptafel en zijn klaar voor publieke review! 

Hoe kan ik reviewen? 

Vanaf 12 oktober kan jij deze modellen raadplegen, op basis van jouw ervaring met het opmaken van besluiten. Je hebt hiervoor de tijd tot eind maart 2018. 

Ga naar de LBLOD-rubriek en download de te reviewen bestanden met naam “Publieke Review Datamodel Besluit “ en “Publieke Review Datamodel Mandaat“ .

Schrik niet, het is even wennen om in zo’n datamodel te duiken. Er is dan ook erg veel werk in gekropen… maar stap voor stap loodsen we jou erdoor heen. Is er iets niet duidelijk, mail ons op onderstaand emailadres. 

Hoe geef ik feedback?

Live WEBINAR MODEL BESLUIT op 28 november van 12.30 u. - 14 u.

Wij voorzien één gezamenlijk reviewmoment per datamodel waarop u, samen met het projectteam en andere collega’s uit lokale besturen, doorheen het model  kan wandelen. Op dat moment kan u uw feedback meegeven of vragen over het model stellen. Schrijf je in via digitaalABB@kb.vlaanderen.be, we bezorgen jou dan alles wat je moet weten om deel te nemen. 

Kan je er niet bij zijn? Stuur dan jouw feedback gewoon per e-mail door naar digitaalABB@kb.vlaanderen.be.

Waarom is het zo belangrijk dat de datamodellen worden gereviewd? 

  • Ze werden opgebouwd in workshops samen met een aantal lokale besturen. Uiteraard horen wij graag ook de stem van andere lokale besturen, andere overheden en softwareontwikkelaars. Dit zal de inhoud en kwaliteit van de modellen versterken. 
  • De modellen zullen enkel werken wanneer ze zo goed als mogelijk aansluiten bij de dagelijkse realiteit van het opmaken van besluiten. Daarom vragen wij feedback van zoveel mogelijk mensen die dagelijks in lokale besturen besluiten opmaken. Ken jij zo iemand? Stuur dit dan zeker door! 

Waarvoor dienen deze semantische datamodellen? 

Deze datamodellen zullen de basis vormen voor een gemeenschappelijk begrippenkader tussen lokale besturen. De modellen zorgen er voor dat elk lokaal bestuur dezelfde terminologie gaat gebruiken. Er wordt in de datamodellen bijvoorbeeld gedefinieerd wat een “besluit” is en wat een “besluit” inhoudt, wat een “notule” is en wat een “notule” inhoudt. Door het gemeenschappelijk begrippenkader te definiëren en dit te beschrijven in een datamodel en vervolgens gelinkt te publiceren, worden lokale besluiten leesbaar voor machines (lees:computers). Hierdoor worden lokale besluiten veel makkelijker vindbaar en worden ze doorzoekbaar.