Oproep aan lokale besturen: neem deel aan de publieke review van semantische datamodellen

Publicatiedatum
vrijdag 27 september 2019

We zijn zover! Na de datamodellen Besluit, Mandaat en Mobiliteit stellen we graag een volgend semantische datamodellen aan jou voor nl.: Besluit Subsidie! 

Hoe kan ik reviewen? 

Vanaf vandaag kan jij het datamodel raadplegen, op basis van jouw ervaring met het opmaken van besluiten. Je hebt hiervoor de tijd tot eind maart 2020. 

In de rubriek Gelinkte subsidies vind je de verslagen van de workshops en het document Publieke Review Datamodel Besluit Subsidie.

Schrik niet, het is even wennen om in zo’n datamodel te duiken. Er is dan ook erg veel werk in gekropen… maar stap voor stap loodsen we jou erdoor heen. Is er iets niet duidelijk, mail ons op onderstaand emailadres. 

Hoe geef ik feedback?

Live WEBINAR MODEL BESLUIT SUBSIDIE op 25 oktober van 12.30 u. - 14 u.

Wij voorzien één gezamenlijk reviewmoment waarop u, samen met het projectteam en andere collega’s uit lokale besturen, doorheen het model  kan wandelen. Op dat moment kan je jouw feedback meegeven of vragen over het model stellen. Schrijf je in via digitaalABB@kb.vlaanderen.be, we bezorgen jou dan alles wat je moet weten om deel te nemen. 

Kan je er niet bij zijn? Stuur dan jouw feedback gewoon per e-mail door naar digitaalABB@kb.vlaanderen.be.

Waarom is het zo belangrijk dat de datamodellen worden gereviewd? 

  • Ze werden opgebouwd in workshops samen met een aantal lokale besturen. Uiteraard horen wij graag ook de stem van andere lokale besturen, andere overheden en softwareontwikkelaars. Dit zal de inhoud en kwaliteit van de modellen versterken. 
  • De modellen zullen enkel werken wanneer ze zo goed als mogelijk aansluiten bij de dagelijkse realiteit van het opmaken van besluiten. Daarom vragen wij feedback van zoveel mogelijk mensen die dagelijks in lokale besturen besluiten opmaken. Ken jij zo iemand? Stuur dit dan zeker door! 

Waarvoor dienen deze semantische datamodellen? 

Een semantisch datamodel beschrijft het gemeenschappelijk begrippenkader om de gegevensuitwisseling over besluiten tussen besturen mogelijk te maken. Het datamodel Besluit Subsidie is een uitbreiding op het datamodel Besluit Publicatie. Het datamodel Besluit Subsidie laat toe dat informatie specifiek over subsidies ontsloten kan worden. Zo definiëren we in het datamodel wat een subsidiereglement is en inhoudt en wat een toekenningsbesluit is en inhoudt, we behandelen begrippen zoals subsidiemaatregel, criteria, vereisten groep  

Door het gemeenschappelijk begrippenkader te definiëren en dit te beschrijven in een datamodel en vervolgens gelinkt te publiceren, worden lokale besluiten leesbaar voor machines zoals computers. Hierdoor worden lokale besluiten veel makkelijker vindbaar en worden ze doorzoekbaar.