Fusienieuws!

Publicatiedatum
woensdag 11 oktober 2017

Na de principiële beslissingen tot fusie door de gemeenteraden van Puurs en Sint-Amands op 18 september en van Lovendegem, Zomergem en Waarschoot op 28 september staat de teller al op 7 fusietrajecten. Ondertussen hebben de gemeenteraden van Aalter en Knesselare, als tweede fusie na Oudsbergen, op 11 oktober hun definitieve goedkeuring gehecht aan het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging, waarin ze opteren voor Aalter als naam voor de nieuwe gemeente. Indien ook de andere vijf trajecten uitmonden in een definitief gezamenlijk voorstel, zullen ongeveer 195.000 inwoners op 1 januari 2019 in een nieuwe Vlaamse fusiegemeente wonen.

De fusies worden op intensieve wijze ondersteund door het Agentschap Binnenlands Bestuur, dat in samenwerking met de verschillende Vlaamse en federale administraties alles in het werk stelt om deze allesomvattende transitietrajecten zo vlot mogelijk te laten verlopen.

De laatste toevoeging aan het ondersteuningsaanbod is een handige nieuwe interactieve tool die het mogelijk maakt om financiële samengestelde (fusie)profielen te simuleren van twee of meer gemeenten. 

Alle bijkomende informatie over de fusies (onder andere het draaiboek) vind je op de projectpagina.