Deinze en Nevele starten een fusietraject op

Publicatiedatum
vrijdag 25 augustus 2017

Op donderdag 24 augustus 2017 werd het formele startschot gegeven voor het fusietraject in Deinze en Nevele. De gemeenteraden hechtten die dag hun principiële goedkeuring aan de vrijwillige fusie van de gemeenten. De fusie gaat in op 1 januari 2019. Daarmee is reeds het vijfde vrijwillige fusietraject in Vlaanderen een feit. Voorheen kondigden ook Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, Kruishoutem en Zingem, Aalter en Knesselare, én Overpelt en Neerpelt aan te willen fuseren.
 
De Vlaamse Regering stimuleert gemeenten om over te gaan tot vrijwillige fusie. In de zomer van 2016 keurde het een decreet goed dat de vrijwillige fusies regelt en het stimuleringsbeleid verankert. De fuserende gemeenten staan nu aan het begin van een intensief traject dat het Agentschap Binnenlands Bestuur mee ondersteunt, onder meer door middel van de publicatie van een draaiboek.

Indien dit traject voor het einde van 2017 uitmondt in een definitieve goedkeuring tot fusie door de twee gemeenteraden, dan garandeert de Vlaamse overheid een schuldovername van maximaal 500 euro per inwoner. 
 
Meer info over het fusietraject in Deinze - Nevele