Advies tegen gebruik TikTok bij Lokale Besturen

Publicatiedatum
vrijdag 10 maart 2023

In lijn met de nieuwe eigen richtlijnen van de Vlaamse overheid, adviseert het Agentschap Binnenlands Bestuur de lokale besturen om ook de app TikTok te verwijderen en de toegang tot de site te blokkeren. Een recent advies van het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en de Veiligheid van de Staat (VSSE) toont aan dat we voorzichtig moeten zijn met de app wegens mogelijke veiligheidsrisico’s. 

TikTok is een populair social mediakanaal en is eigendom van het Chinese ByteDance. Wie de app installeert, geeft ze een aantal rechten op zijn smartphone. De Chinese wetgeving kan het bedrijf verplichten om informatie te delen met bijvoorbeeld de eigen inlichtingendiensten. In totaal zijn er 171.000 personeelsleden aan de slag bij steden en gemeenten waarvan heel wat personeelsleden een werktelefoon gebruikt. De kans is groot dat er personeelsleden zijn die de populaire app geïnstalleerd hebben.  

Het volledige advies van het Centrum voor Cybersecurity is inmiddels gekend. De beslissing en communicatie van de Nationale veiligheidsraad ook. De Vlaamse overheid heeft niet op het finale advies gewacht en trad op donderdag 10 maart al op.  

De toegang tot TikTok is afgesloten. Op de netwerken van de Vlaamse overheid wordt het dataverkeer van de app geblokkeerd. Binnen de overheidsgebouwen zal TikTok dus niet werken. Dat geldt ook voor wie een VPN-connectie maakt met de VO. Daarnaast kregen Vlaamse personeelsleden de richtlijn om de app niet meer te gebruiken op hun professionele toestellen.  

Het Agentschap Binnenlands Bestuur roept de lokale overheden op om minstens dezelfde afspraken te overwegen.