Lokale Producten-en dienstencatalogus

Lokale besturen bieden heel wat producten en diensten aan hun burgers, ondernemers en verenigingen aan. Soms is het een verplichting van de Vlaamse of de federale overheid, soms doen ze dat op eigen initiatief. Informatie over die producten en diensten beheren en verspreiden, is niet eenvoudig. Met een lokale producten- en dienstencatalogus (LPDC) die integreert met de Interbestuurlijke producten- en dienstencatalogus (IPDC) doe je dat efficiënt op 1 plaats.

De Vlaamse overheid heeft al een Interbestuurlijke producten-en dienstencatalogus (IPDC) waarvan veel lokale besturen gebruik maken om hun eigen website te beheren. Daarom slaan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Vereniging Vlaamse Provincies (VVP), Digitaal Vlaanderen en het Agentschap Binnenlands Bestuur de handen in elkaar om een geïntegreerde Lokale Producten-en dienstencatalogus (LPDC) voor lokale besturen te realiseren.

De geïntegreerde LPDC is gebaseerd op het principe van gelinkte open data en het hergebruik van machineleesbare informatie. Dat principe passen we ook al toe op de informatie uit lokale besluiten.

Voordelen

Een geïntegreerde LPDC biedt veel voordelen.

  • Verschillende diensten, websites of tools kunnen dezelfde broninformatie (her)gebruiken. Denk aan diverse e-loketten: Mijn Burgerprofiel, E-loketondernemers, vereningsloket (in ontwikkeling), een nieuwe rechtenverkenner, maar ook je eigen website.
  • Je houdt zelf de controle over eigen informatie die op andere plaatsen wordt aangeboden. De informatie is immers automatisch up-to-date en moet niet meer gekopieerd en geplakt worden.
  • Je lokaal bestuur voldoet op een eenvoudige manier aan de verplichtingen van de Single Digital Gateway verordening.

Werkwijze

Lokale besturen kunnen op 2 manieren aan de slag met de geïntegreerde LPDC.

Kostprijs voor lokale besturen

  • Het gebruik van de LPDC-module in het Loket voor Lokale Besturen is gratis voor de lokale besturen. Agentschap Binnenlands Bestuur draagt de kosten voor de ontwikkeling en het beheer.
  • De kostprijs voor de integratie van een producten- en dienstencatalogus van een softwareleverancier met de LPDC-module in het Loket Lokale Besturen is afhankelijk van de leverancier. Agentschap Binnenlands Bestuur rekent zelf geen kosten door aan de leveranciers.