Print

LBLOD: softwareontwikkelaar

 

Wat is Gelinkte data?

Linked Data is een methode om data te structuren, publiceren en te verbinden met andere data waarbij ook de betekenis wordt vastgelegd. De data zijn gemakkelijk op te vragen en uit te wisselen omdat een unieke http-link, een zogenaamde ‘URI’ (uniform resource identifier), ze weergeeft.

Linked Data voorziet de informatie ook van een context die de Internationale Standaarden volgt. Het koppelt de informatie éénduidig met andere informatie. Zo kunnen machines (bijvoorbeeld computers) de gegevens niet verkeerd verstaan.

Voorbeeld: Als een begrip meerdere betekenissen heeft, kunnen mensen dankzij de context afleiden wat iemand precies bedoelt. Voor een machine is de locatie niet eenvoudig te achterhalen als iemand zegt: ‘Ik sta op het Sint-Pietersplein.’ Het Sint-Pietersplein komt in veel steden voor. Maar URI’s kunnen unieke informatie meegeven aan een "bron" van informatie. Zo weet ook een machine exact naar welke locatie die persoon uit het voorbeeld verwijst.

Afbeeldingen Sint-Pietersplein Gent, Sint-Pietersplein Vaticaanstad, Parking Sint-Pietersplein Gent

Om die koppeling met een context goed te leggen, gebruiken we semantische standaarden. Samen met Informatie Vlaanderen, lokale besturen, agentschappen en departementen van de Vlaamse overheid heeft ABB een standaard uitgewerkt voor besluiten en mandaten. Deze standaarden zijn opgesteld volgens de principes van OSLO2 (Open Standaarden voor Linkende Organisaties).

 

Hoe ziet een gelinkt besluit er dan uit?

Een gelinkt besluit ziet er op eerste zicht uit als een webpagina. Daardoor kunnen gemeenten het gemakkelijk publiceren op hun website. De code bevat de nodige ‘tags’ en verwijzingen zodat machines het besluit ook kunnen lezen.

voorbeeld gelinkt besluit

 

Decreet Lokaal Bestuur – Publicatieplicht

Voor gemeenten is het van groot belang om in staat te zijn om gelinkte besluiten te publiceren. Vanaf 1/1/2019 wordt namelijk de huidige inzendingsplicht vervangen door een publicatieplicht op de webtoepassing van de gemeente. De publicatie moet gebeuren volgende de standaard.

Er zijn voor lokale besturen drie mogelijkheden voorzien om dit te doen.

 

Informatie?

Als softwareontwikkelaar heb je de juiste informatie nodig om aan de slag te kunnen met de uitbreiding van bestaande programma’s of om nieuwe programma’s te creëren. Op de pagina Open standaarden en technische specificaties vind je de nodige informatie.

 

Communicaties

31/07/2018: Gelinkte Besluiten: Vervolg Semantics@youtfingertips - Technische vereisten principieel goedgekeurd

11/12/2018: Gelinkte Besluiten - vooraankondiging validatieperiode – definitieve goedkeuring verplichting gebruik open standaarden en technische specificaties

21/12/2018: Gelinkte Besluiten -  Oproep tot deelname test en validatieperiode voor SemanticsYourFingertips

9/1/2019: HERINNERING - Nog 22 dagen om deel te nemen aan de test- en validatieperiode voor Semantics@YourFingertips

 

Blijf op de hoogte van verdere ontwikkelingen en laat je gegevens hieronder achter!

Geen SPAM, beloofd!

 

FAQ