Lokale Besluiten als Gelinkte Open Data

Print

Lokale Besluiten als Gelinkte Open Data

Waarom is het project gestart?

Lokale besluiten bevatten een hoop informatie die relevant is voor het dagdagelijkse leven van iedereen:

  • Als burger wil ik weten wanneer mijn straat niet toegankelijk is door werken
  • Als ondernemer wil ik weten aan welke verplichtingen ik moet voldoen
  • Als vereniging wil ik weten of en hoeveel subsidies ik kan krijgen
  • Als middenveld wil ik weten hoe lokale besturen hun cultuurbeleid vormgeven

Ook op alle overheidsniveaus willen we informatie van lokale besturen verzamelen om zicht te houden op beleidsvelden waarvoor we verantwoordelijk zijn. Vandaag gebeurt de gegevensverzameling vaak op een complexe en inefficiënte manier.

Wanneer de informatie uit lokale besluiten vindbaar en doorzoekbaar wordt gemaakt, biedt dit heel wat mogelijkheden voor al deze partijen!

Het project is gestart vanuit deze behoeften en wil informatie uit lokale besluiten op een efficiënte manier ontsluiten en hergebruiken. Het werd opgezet in twee trajecten. Een onderzoekstraject en een vervolgtraject.

Wat zijn de voordelen?

Stel je voor dat… lokale besluiten en de gegevens die erin zitten onmiddellijk beschikbaar zijn voor iedereen?

Dit betekent voor lokale besturen dat:

  • lokale besluiten gemakkelijker vindbaar en doorzoekbaar ter beschikking kunnen worden gesteld op de eigen website voor burgers, organisaties en ondernemingen
  • automatisch kan voldaan worden aan de verplichtingen in het kader van toezicht waardoor het niet meer nodig is om besluiten in te zenden
  • andere databanken automatisch gevoed kunnen worden (vb. mandatendatabank) waardoor lokale besluiten niet meer moeten worden overgetypt
  • informatie beter geïntegreerd kan worden met zoekmachines zoals google, bijvoorbeeld om informatie over parkeertarieven en markten overzichtelijk te tonen op een kaart

Dit betekent voor zowel Vlaamse overheidsinstellingen als andere overheidsinstellingen dat:

  • zij op een eenvoudige manier kan beschikken over up-to-date en correcte (authentieke) informatie met de mogelijkheid om deze te verwerken.

Benieuwd naar hoe we dit realiseren? Ga naar de pagina Vervolgtraject.

Nieuws & Artikels

Meer lezen

LBLOD Live Webinar op 8 december 2017 (12.30 u. - 14 u.)

Na de leerrijke webinar over het datamodel Besluit organiseert het Agentschap Binnenlands Bestuur een tweede webinar in het kader van het project 'Lokale besluiten als gelinkte open data' (LBLOD). De live webinar op 8 december 2017 (12.30 u. - 14 u.) gaat dieper in op het semantisch datamodel Mandaat.

Meer lezen
Meer lezen

Lokale Besluiten als gelinkte open data op Manage IT!

Op dinsdag 21 november 2017 zorgt de Vlaamse ICT Organisatie (V-ICT-OR) onder de noemer “Samen lossen we het op” voor een uitzonderlijke editie van haar najaarscongres ‘Manage IT’. Lokale besturen bepalen zelf het programma. De focus ligt op samen aan de slag gaan en dagdagelijkse problemen oplossen.

Ook in het project Lokale Besluiten als gelinkte open data (LBLOD) is “samen lossen we het op” ons motto. Benieuwd naar hoe we samen met lokale besturen en Vlaamse entiteiten informatie uit lokale besluiten vlot toegankelijk en herbruikbaar maken? Kom dan zeker luisteren naar de sessie “Goede voorbeelden”.

Meer lezen
Meer lezen

Oproep aan lokale besturen: neem deel aan de publieke review van semantische datamodellen

We zijn zover! De eerste semantische datamodellen rollen van onze ontwerptafel en zijn klaar voor publieke review! Lees snel verder!

Meer lezen