Lokale Besluiten als Gelinkte Open Data
Lokale Besluiten als geLinkte Open Data (LBLOD) is een programma. Het omvat alle ABB-projecten over gelinkte data (linked data) en lokale besluitvoering.
Linked data is een digitale methode om informatie te structureren en te publiceren, zodat mensen en (zoek)machines het kunnen raadplegen op internet.
Waarom Lokale besluiten als gelinkte (open) data?
Lokale besluiten bevatten waardevolle authentieke gegevens voor iedereen.
- Als burger wil ik weten wanneer mijn straat ontoegankelijk is door werken.
- Als ondernemer wil ik weten aan welke verplichtingen ik moet voldoen.
- Als vereniging wil ik weten of en hoeveel subsidies ik kan krijgen.
- Als middenveld wil ik weten hoe lokale besturen hun cultuurbeleid vormgeven.
Door de gegevens in lokale besluiten gelinkt te publiceren, kunnen organisaties die gegevens gemakkelijker hergebruiken. Gelinkte gegevens zijn gestandaardiseerd, waardoor machines ze eenvoudig kunnen vinden en verwerken. Iedereen kan met de informatie in de lokale besluiten aan de slag dankzij LBLOD.
Een concreet voorbeeld: agentschappen en departementen van de Vlaamse overheid kunnen zelf de informatie die zij nodig hebben uit de gepubliceerde besluiten halen. Lokale besturen hoeven die niet telkens opnieuw op te sturen of aan te leveren.
Hoe ziet een gelinkt besluit er dan uit?
Een gelinkt besluit ziet er op eerste zicht uit als een webpagina. Daardoor kunnen gemeenten het gemakkelijk publiceren op hun website en is het leesbaar voor mensen. De code bevat ook de nodige verwijzingen (‘tags’) zodat machines het besluit en de gegevens erin ook kunnen herkennen, begrijpen en verwerken.
Samen realiseerden we op die manier al efficiëntiewinsten voor lokale besturen:
- Het automatisch verzamelen van zo’n 8.000 mandaten uit notulen van de installatievergaderingen na de laatste verkiezingen.
- Eén centrale plek die de besluiten van een bestuur verzamelt en waar medewerkers van toezichthoudende entiteiten ze kunnen consulteren. Zo kunnen de collega’s van het departement Mobiliteit en Openbare Werken de aanvullende wegreglementen rechtstreeks raadplegen, zonder dat een bestuur die nog apart moet opsturen.
Als lokaal bestuur eigen informatie hergebruiken?
Lokale besturen kunnen de gelinkte gegevens zelf beter hergebruiken.
Omdat een gelinkt document een webpagina is, kan het lokale bestuur het rechtsreeks op de website van de gemeente plaatsen. Zo kan de website van een gemeente de gegevens gebruiken en op een toegankelijke manier weergeven.
Het lokaal bestuur kan ook gemakkelijker gegevens uitwisselen tussen toepassingen omdat elke toepassing de informatie op dezelfde (gelinkte) manier structureert, bijvoorbeeld als een bestuur verandert van leverancier voor notulen- of agendabeheer.
Projecten binnen het programma LBLOD
Lopende projecten
- Gelinkte Subsidies
- Gelinkte Mobiliteit
- Semantics@YourFingertips – Validaties Notuleringspakketten
Gerealiseerde projecten
- Onderzoekstraject: Bruikbaarheid ‘Gelinkte (Open) data’ ontsluiten informatie uit het notulenbeheerproces.
- Semantische standaarden voor Mandaat en Besluit
- Gelinkte publicatieplicht
- Ontwikkeling Gelinkt Notuleren voor installatievergadering
- Ontwikkeling Gelinkt Notuleren voor generieke zitting