Subsidie voor infrastructuur en uitbating van een vaccinatiecentrum
Juridische basis
Relevante vragen
Welke besturen hebben recht op de subsidie?
Iedere gemeente die door de Vlaamse Regering als penhoudende gemeente is aangeduid voor een vaccinatiecentrum heeft recht op de subsidie. In bijlage 1 vindt u een overzicht van de penhoudende gemeenten en de gemeenten die door de vaccinatiecentra worden bediend.
Op welke subsidie hebben de lokale besturen recht?
De besturen hebben recht op een forfaitaire subsidie ter dekking van de infrastructurele en uitbatingskosten van ieder vaccinatiecentra, en is als volgt samengesteld:
- Een subsidie van 1,533 euro per inwoner per maand op basis van .het totale inwonersaantal van de gemeenten die het vaccinatiecentrum bedient. Dit forfait dient ter dekking van volgende kosten:
a) de huurprijs voor de accommodatie;
b) de energiekosten (met inbegrip van water en telefonie);
c) de kosten voor onderhoud en schoonmaak;
d) de uitbatingskosten (bewaking, ICT, kantoormateriaal en varia);
e) de kosten voor niet-medisch personeel (onthaal, stewards, centrumverantwoordelijke, callcenter, en andere);
f) de kosten verbonden aan het organiseren van vervoer voor minder mobiele personen;
g) de inrichtingskosten (op- en afbouw en afbraak).
- Voor de inrichtingskosten wordt aan iedere penhoudende gemeente een éénmalige bijkomende forfaitaire subsidie toegekend. Dat forfait bedraagt 15.000 euro voor een vaccinatiecentrum dat samen met een ander vaccinatiecentrum een eerstelijnszone bedient en 30.000 euro voor een vaccinatiecentrum dat heel de eerstelijnszone bedient. Als een vaccinatiecentrum meerdere (volledige) eerstelijnszones bedient, dan wordt het bedrag van 30.000 euro verhoudingsgewijs aangepast.
- Voor de huurprijs van de accommodatie wordt aan de dertien centrumsteden een bijkomende forfaitaire subsidie van 24.000 euro per maand toegekend.
In bijlage 2 vindt u een overzicht van de forfaitaire subsidie per penhoudende gemeente.
Aan welke voorwaarden moet het lokaal bestuur voldoen?
Deze subsidie is voor de penhoudende gemeente een werkingssubsidie. De penhoudende gemeente rapporteert over de uitgaven die gebeurd zijn voor het vaccinatiecentrum door ze enkel in de jaarrekening te koppelen aan de code ABB-VC-PEN. Dit moet dienen om een algemene evaluatie van de subsidieregeling mogelijk te maken, niet om het gebruik van de subsidie in detail te controleren,
De Vlaamse Regering past voor deze subsidie het Belfortprincipe toe, maar gaat er ook vanuit dat de lokale besturen zich opstellen als goede huisvaders. Dat betekent dat de besturen een aantal instrumenten, afspraken of zaken waarover ze kunnen beschikken, kunnen en moeten inzetten om een verantwoord gebruik van middelen te verzekeren, bijvoorbeeld raamcontracten voor specifieke diensten (poetsen, bewaking...), ondersteuning van politie en brandweer, meubilair uit het stadsmagazijn, ter beschikking stellen van medisch materiaal door een grote zorginstelling (brancards, rolstoelen, behandeltafel voor EHBO-post...), de samenwerking met de vrijwilligers van het Rode Kruis,...
Hoe deze subsidie aanvragen en verkrijgen?
De penhoudende gemeenten moeten de subsidie niet aanvragen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur betaalt de subsidie automatisch uit.
Wanneer wordt de subsidie uitbetaald?
De subsidie wordt uitbetaald per 2 maanden, met aanvang op 15 februari 2021.
Hoe boekt het lokaal bestuur de subsidie?
De subsidie heeft tot doel de infrastructuur- en uitbatingskosten van vaccinatiecentra te financieren. De penhoudende gemeente boekt de subsidie op een algemene rekening van de rubriek “7405/9 - Specifieke werkingssubsidies” en op het beleidsveld “0985 - Gezondheidspromotie en ziektepreventie”. Ze wordt gekoppeld aan de economischesectorcode “300 - Vlaamse overheid”.
Hoe rapporteert het lokaal bestuur over de uitgaven?
De penhoudende gemeente rapporteert over de uitgaven voor het vaccinatiecentrum via de digitale rapportering over de gegevens van de jaarrekening. Concreet gebeurt dat door de geboekte uitgaven te koppelen aan de externe rapporteringscode ABB-VC-PEN en beleidsveld 0985 - gezondheidspromotie en ziektepreventie.
De gekoppelde uitgaven kunnen zowel exploitatie- als investeringsuitgaven zijn, waarbij besturen zelf kunnen kiezen of uitgaven gedeeltelijk of volledig moeten worden toegewezen aan het vaccinatiecentrum (en dus gekoppeld aan de externe rapporteringscode). De uitgave kan ook een extra toelage aan of een facturering door een andere entiteit zijn (een andere gemeente, een autonoom gemeentebedrijf, een politiezone, …)
De penhoudende gemeente kan in de rapportering ook kosten opnemen voor de inzet van eigen personeel of het ter beschikking stellen van eigen infrastructuur. Dat kan door die kosten rechtstreeks te koppelen aan de externe rapporteringscode. Als dat niet mogelijk is, kan de gemeente gebruikmaken van interne facturatie via de algemene rekeningen van de rubrieken “6191/9 – Interne facturering tussen diensten van dezelfde rechtspersoon” en “7091/9 – Interne facturering tussen diensten van dezelfde rechtspersoon”. Door die boeking zowel in de algemene als in de budgettaire boekhouding te registreren, kan de gemeente de externe rapporteringscode ABB-VC-PEN koppelen aan de kost die intern gefactureerd wordt voor het vaccinatiecentrum. De interne facturatie wordt niet getoond in de jaarrekening die aan de raad wordt voorgelegd, maar is wel opgenomen in de digitale rapportering over de jaarrekening.
We verwachten de externe rapporteringscode in principe maar bij één lokaal bestuur per vaccinatiecentrum. Die penhoudende gemeente kan bepaalde kosten aanrekenen aan andere gemeenten en zal die dan boeken als ontvangsten. Daarbij moet ze de externe rapporteringscode ABB-VC-PEN niet gebruiken. De andere gemeenten boeken de doorgerekende kosten als uitgaven, zonder die externe rapporteringscode (om dubbeltellingen te vermijden). Uiteraard staat het de penhoudende gemeente en de andere gemeenten vrij om intern eigen analytische codes (bv. een rapporteringscode) te gebruiken om de ontvangsten en uitgaven voor het vaccinatiecentrum te kunnen afzonderen.
Eventueel kunnen besturen er ook voor kiezen om de uitgaven voor het vaccinatiecentrum wel bij meerdere besturen te koppelen aan de code ABB-VC-PEN. Als dit alternatief gekozen wordt, dan moeten de onderlinge stromen tussen die besturen wél gekoppeld worden aan diezelfde code, zodat ze correct meegenomen worden in de analyse.
Het gebruik van de externe rapporteringscode ABB-VC-PEN is bedoeld om een globale monitoring te kunnen doen voor de subsidies voor de infrastructuur en uitbating van de vaccinatiecentra. Het uitgangspunt is niet om via die code een gedetailleerde individuele verantwoording (per gemeente) te vragen. Het is daarvoor wel nodig dat deze subsidie en rapportering over de besteding ervan niet vermengd wordt met de subsidies voor de vaccinatieteams en het programmamanagement. Als er lokaal voor gekozen wordt om de subsidies voor de vaccinatieteams en het programmamanagement door te storten naar de penhoudende gemeente, kunnen de ontvangsten en uitgaven die daarmee samenhangen intern opgevolgd worden via het gebruik van andere analytische codes die het bestuur zelf bepaalt (bv. een rapporteringscode).