Print

Nieuws fusie van gemeenten

Meer lezen

Fusienieuws!

De Vlaamse Regering gaf vandaag haar principieel akkoord aan de voorontwerpen van samenvoegingsdecreet voor de fusiegemeenten Oudsbergen, Kruisem, Puurs-Sint-Amands en Aalter.

Daarnaast keurden de gemeenteraden van drie andere samenvoegingstrajecten hun definitieve fusie goed. Deinze en Nevele smelten op 1 januari 2019 samen tot de fusiegemeente Deinze. Neerpelt en Overpelt gaan door het leven als Pelt. Lievegem wordt de nieuwe naam van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem. 

Meer informatie

Meer lezen
Meer lezen

Ook Puurs en Sint-Amands hechten definitieve goedkeuring aan fusie

Op 20 november namen de gemeenteraden van Puurs en Sint-Amands de definitieve beslissing om de fuseren. De naam van de nieuwe fusiegemeente, die samen meer dan 25.000 inwoners zal tellen, wordt Puurs-Sint-Amands. 

Meer lezen
Meer lezen

Proficiat Kruisem!

De gemeenteraden van Kruishoutem en Zingem hechtten op 14 november 2017, als derde fusie na Oudsbergen en Aalter, hun definitieve goedkeuring aan het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging. Ze opteren voor Kruisem als naam voor de nieuwe gemeente. De vier andere fusietrajecten (Deinze/Nevele, Puurs/Sint-Amands, Overpelt/Neerpelt en Lovendegem/Waarschoot/Zomergem) plannen hun definitieve beslissing tot fusie in de loop van de volgende weken.

Meer lezen
Meer lezen

Fusienieuws!

Na de principiële beslissingen tot fusie door de gemeenteraden van Puurs en Sint-Amands op 18 september en van Lovendegem, Zomergem en Waarschoot op 28 september staat de teller al op 7 fusietrajecten. Ondertussen hebben de gemeenteraden van Aalter en Knesselare, als tweede fusie na Oudsbergen, op 11 oktober hun definitieve goedkeuring gehecht aan het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging, waarin ze opteren voor Aalter als naam voor de nieuwe gemeente.

Meer lezen
Meer lezen

BinnenBand: themanummer vrijwillige fusies

Vrijwillige fusies zijn een hot topic bij de lokale besturen. Het nieuwe themanummer van de BinnenBand informeert je  over een brede waaier van elementen die van belang zijn bij fusies.

We laten daarbij enkele hoofdrolspelers in het veld van de lokale besturen en pioniers in de lopende fusietrajecten aan het woord.

Meer lezen
Meer lezen

Fusienieuws!

De gemeenteraden van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben op maandag 26 juni 2017 als eerste besturen in Vlaanderen definitief beslist om tot een vrijwillige fusie over te gaan. Op diezelfde dag werd het formele startschot gegeven voor een fusietraject in Neerpelt en Overpelt.

Meer lezen
Meer lezen

Aalter en Knesselare starten fusietraject

Op dinsdag 23 mei 2017 werd het formele startschot gegeven van het fusietraject in Aalter en Knesselare. De gemeenteraden hechtten die dag hun principiële goedkeuring aan de vrijwillige fusie van de gemeenten. De fusies gaan in op 1 januari 2019.

Meer lezen
Meer lezen
Gemeentebord Oudsbergen

Proficiat, Oudsbergen!

De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek mochten een naam kiezen voor de nieuwe fusiegemeente. Het overgrote deel van hen koos voor Oudsbergen (63%), dat het haalde van Oudsberg (13%), Donderslag (13%) en Broekstede (12%). 

Meer lezen
Meer lezen

Omzendbrief schuldovername bij vrijwillige fusie

Vlaams minister Homans legde op 10 maart 2017 de omzendbrief FB 2017/1 voor aan de Vlaamse Regering. Daarin geeft ze een overzicht van de concreet vooropgestelde timing en de praktische afspraken om de schuldovername van vrijwillig fuserende gemeenten vlot te laten verlopen. De omzendbrief sluit aan op de bepalingen van het Fusiedecreet en het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de nadere regels voor de schuldovername in het kader van de vrijwillige fusie.

Meer lezen
Meer lezen

Vlaamse Regering keurt besluit goed over schuldovernameregeling bij fusies

Het decreet met het kader voor de vrijwillige samenvoeging van gemeenten bevat ook specifieke bepalingen over de financiële bonus die de Vlaamse overheid biedt bij samenvoeging, onder de vorm van een schuldovername. Daarnaast bepaalt het decreet dat de Vlaamse Regering verdere regels voor de schuldovername kan vaststellen.

Meer lezen

Pagina's